Kansainvälisyys
Tampereen yliopisto on kansainvälinen opiskelijayhteisö. Yliopistolla on runsaasti englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia, joista suurin osa sijoittuu maisteri- ja tohtoritasolle. Vaihto-opiskelijoita saapuu vuosittain yli 1000, ja myös Tampereen yliopiston opiskelijalla on mahdollisuus lähteä vaihtoon yhteen lukuisista kohteista. Lisäksi kansainvälisyys (lyhyemmin kv) näkyy yliopistolla toimivissa järjestöissä, joihin pystyt lähteä itsekin mukaan!
Kolme tapaa kansainvälistyä
Lähde ulkomaille
Tampereen yliopistossa järjestetään vuosittain useita vaihtohakuja, niin syksyn kuin kevään puolella. Vaihtokohteita on satoja ympäri maailman, ja vaihtoa varten voi saada yliopistolta sekä valtiolta tukea. Sopivin aika lähteä vaihtoon vaihtelee tutkinto-ohjelmittain, joten jos vaihtoon lähteminen kiinnostaa, lisätietoja asiasta voi selvittää Kansainvälisen liikkuvuuden palveluilta tai oman järjestön kv-vastaavilta. Yliopistolla on myös kv-liikkuvuuden Instagram-tili: @taugoesglobal.
Yhden tai kahden lukukauden mittaisten vaihtojen lisäksi yliopisto tarjoaa mahdollisuuden lähteä lyhyemmille kursseille ulkomaille, joista yksi esimerkki ovat kesä- ja talvikoulut. Niiden kesto on parista viikosta reiluun kuukauteen, ja niihin osallistuminen on yleensä maksullista, vaikkakin niihin voi pystyä hakemaan apurahoja.
Toinen esimerkki lyhytliikkuvuudesta ovat hybridikurssit, joilla opintoja tehdään ulkomaiseen yliopistoon verkossa ja on mahdollisuus osallistua lyhyelle viikon tai muutamien mittaiselle vaihtojaksolle. Tällaisia tarjoaa muun muassa Erasmus+ ja myös ECIU-yliopisto, joka on 13 eurooppalaisen korkeakoulun verkosto, johon Tampereen yliopisto kuuluu.
Erilaisten ulkomailla opiskelujaksojen lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus lähteä ulkomaille työharjoitteluun. Yliopiston urapalvelut tarjoavat koulutuksia työnhakuun ja uraohjausta sekä välittävät työ- ja harjoittelupaikkoja. Kieli- ja käännöstieteissä voi olla pakollinen kieliharjoittelu ulkomailla, mutta yleensä työharjoittelu ulkomailla on opiskelijalle vain lisämahdollisuus opiskelun oheen. Kannattaa myös selvittää, voisitko saada työharjoitteluun Erasmus+ -apurahaa.
Kansainvälisty kotona
Kansainvälistyäkseen ei tarvitse lähteä kotia kauemmas kalaan.
Voit ryhtyä kansainväliseksi tuutoriksi vaihto-opiskelijoille ja kv-tutkinto-opiskelijoille. Niihin järjestetään hakuja muutamia kertoja vuodessa, ole siis kuulolla! Lisäksi voit hakea ainejärjestösi tai kiltasi kv-vastaavaksi tai johonkin yliopistolla toimivista kansainvälisistä järjestöistä. Kaikkien TREYn alaisten järjestöjen listaan voit tutustua TREYn nettisivuilla.
Jokaisella järjestöllä on eri toimintatavat, mutta moni järjestö järjestää kansainvälisiä tapahtumia tai esimerkiksi opintomatkoja ulkomaille.
Oli oma tutkinto-ohjelmasi kansainvälinen tai ei, pystyt valita yliopistolta esimerkiksi englanninkielisiä kursseja suoritettavaksi. Kurssilla käydessä tai ryhmätyötä tehdessä saatat kuin sattumalta samalla tutustua kansainvälisiin opiskelijoihin, joista voi kehkeytyä loppuelämän ystävyyksiä.
Kansainvälinen edunvalvonta
Jos vaikuttaminen kansainvälisiin asioihin kiinnostaa, kannattaa lähteä mukaan edistämään yhteisömme ja yliopistomme kansainvälisyyttä. Asioista ei tarvitse tietää valmiiksi, sillä motivaatiolla ja kiinnostuksella pääsee jo pitkälle! Oman järjestön lisäksi voit hakea esimerkiksi Tampereen ylioppilaskunnan edustajistoon vaikuttamaan. Mukaan voit hakea, vaikka et osaisi suomea!
Tampereen ylioppilaskunta pyrkii edistämään laajaa kielikurssitarjontaa sekä puhuu maksuttoman koulutuksen puolesta myös EU/ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille. Ylioppilaskunta näkee myös tärkeänä parantaa kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden työllistymismahdollisuuksia Suomessa.