Kansainvälisyys

Kansainvälisyys ja kansainvälistyminen, lyhyemmin kv, ovat yhä tärkeämmässä roolissa. Saapuessasi yliopistoon tulet huomaamaan, että kampuksemme ovat laaja alati kehittyvä kansainvälinen ympäristö. Tampereen yliopistossa opiskelee vuosittain noin tuhat ulkomaista opiskelijaa. Noin puolet kansainvälisistä opiskelijoista ovat tutkinto-opiskelijoita, jotka suorittavat ylempää korkeakoulututkintoa. Lisäksi meillä on paljon ulkomaalaisia jatko- ja vaihto-opiskelijoita sekä henkilökuntaa. Meillä sinullakin on loistavat mahdollisuudet kansainvälistyä ja samalla rikastuttaa omaa opiskelijaelämääsi! 

Kansainvälisyysvinkkejä!

Puhu kv-opiskelijoille

As simple as that! Kv-opiskelijat ovat osa yhteisöämme, ja he myös haluaisivat tuntea kuuluvansa porukkaan – älä jätä kv-opiskelijoita yhteisömme ulkopuolelle oman ujoutesi tähden! Kv-opiskelijat voivat olla myös itse ujoja lähestymään suomalaisia, joten tee sinä aloite!

Puhu englantia

Jos kuvittelet, että englannin kielen taitosi ei riitä, olet todennäköisesti väärässä. Kv-opiskelijat pitävät suomalaisten englannin kielen taitoa yleisesti erittäin hyvänä, eikä englanti heilläkään suurimmalla osalla ole äidinkieli. Sitä paitsi harjoittelematta ei voi kehittyä!

Puhu suomea

Useat kv-opiskelijamme opiskelevat suomea ja kaipaavat kipeästi harjoittelua. Tässä sinä astut mukaan kuvioihin. Puhu sinnikkäästi kansainväliselle kaverillesi suomea, jos tiedät, että hän haluaa sitä oppia. Jälleen kerran, harjoittelematta ei voi kehittyä!

Puhu jotain muuta kieltä

Oletko opiskellut saksaa, espanjaa, venäjää, italiaa, kiinaa tai jotain muuta kieltä, jonka taitoa haluaisit pitää yllä tai jota haluaisit harjoitella käytännössä? Kv-opiskelijoita saapuu yliopistoomme ympäri maailmaa, joten on hyvin todennäköistä, että opiskelemasi kielen natiivipuhuja löytyy yliopistoltamme.

Kansainvälisty kotona

Kotikansainvälistyminen tarkoittaa kansainvälistymistä lähtemättä opiskelupaikkakunnalta. Yhteisömme tarjoaa tähän hyvin monta eri vaihtoehtoa: 

  • vietä aikaa ulkomaalaisten tuttujesi kanssa – pyydä heidät vaikka kanssasi kahville tai kuntosalille 
  • liity johonkin kv-kerhoon 
  • ryhdy kv-tuutoriksi
  • osallistu englanninkieliselle kurssille 
  • tee harjoitustöitä monikulttuurisissa työryhmissä
  • hae järjestöihin kansainvälisten asioiden vastaavaksi
  • suorita kansainvälisten yliopistoverkostojen, kuten University of the Arcticin ja ECIU – innovatiivisten eurooppalaisten yliopistojen verkoston, tarjoamia opintoja verkossa. 

Lähde ulkomaille  

Jo opiskelujen alkuvaiheessa on hyvä alkaa suunnittelemaan, missä vaiheessa opintoja olisi sopiva hetki lähteä ulkomaille opiskelemaan tai harjoitteluun. Jos haluat oppia uuden kielen ulkomailla, voit siten aloittaa kyseisen kielen opiskelun heti opiskelujen alussa. Vaihtoehtoja kansainvälistymiseen ulkomailla on useita: 

  • vaihto-opiskelu ulkomaisessa yliopistossa 
  • työharjoittelu ulkomailla 
  • erilaiset kurssit ulkomailla 

And there you go! Kaikenlaista muutakin kivaa on tarjolla, mutta noudattamalla näitä ohjeita pääset jo hyvin pitkälle. Kansainvälisty ja laajenna maailmankuvaasi!

Vaikuta

Jos vaikuttaminen kv-asioissa kiinnostaa, kannattaa lähteä mukaan edistämään yhteisömme ja yliopistomme kansainvälisyyttä. Sinun ei tarvitse olla konkari näissä asioissa, sillä kiinnostus vie jo pitkälle! Tämän fuksioppaan ilmestyessä ajantasaisen tiedon vaikuttamisväylistä saa kansainvälisyydestä vastaavilta hallituslaisilta. Yhteystiedot löydät osoitteesta trey.fi/hallitus. Jos haluat mukaan toimintaan matalammalla kynnyksellä, voit liittyä kaikille kansainvälisyydestä kiinnostuneille opiskelijoille tarkoitetulle sähköpostilistalle osoitteessa trey.fi/viestinta.

Opiskelijat voivat vaikuttaa kansainvälisyyteen parhaiten hakeutumalla järjestöjen kv-vastaaviksi. Kv-vastaavat toimivat järjestönsä piirissä, mutta tekevät yhteistyötä myös TREYn kansainvälisyyssektorin kanssa.