Liikkuminen

Tälle sivulle on koottu tietoa Tampereella liikkumisesta.

Pyöräily 

Nopein vaihtoehto liikkumiselle alle kolmen kilometrin matkoilla on pyöräily! Helppouden ja edullisuuden lisäksi pyöräily kehittää kestävyyskuntoa, mieliala kohenee ja keskittymiskyky paranee. Jos matka on liian pitkä poljettavaksi, pyörän voi jättää liityntäpysäköintiin ja matkaa voi jatkaa joukkoliikenteellä. Tampereella on kehitetty runsaasti uusia pyöräilymahdollisuuksia viime vuosina, ja nykyisiä pyöräilyväyliä parannetaan sekä uusia rakennetaan joka vuosi. Ajankohtaiset pyöräilykartat löytyvät Tampereen kaupungin sivuilta. Myös Nyssen reittiopasta voi hyödyntää reitin suunnitteluun.

Kaupunkipyörät

Kaupunkipyörät tarjoavat nopean ja edullisen tavan liikkua paikasta toiseen. Verkosto yltää jokaiselle kampukselle. Käyttöä varten tarvitset Tampereen kaupunkipyörät -sovelluksen, jolla rekisteröidyt kaupunkipyörien käyttäjäksi ja maksat pyörän käytöstä. Kaupunkipyörät ovat käytössä 15.4.–31.10. Lisätietoa kaupunkipyörien asemaverkostosta ja hinnastosta löytyy Nyssen sivuilta.

Joukkoliikenne

Tampereen seudun joukkoliikenteen eli Nyssen busseilla ja ratikalla pääset yliopiston kaikille kampuksille. Opiskelija-alennuksen saa vain Nysse Mobiili -sovellusta käyttämällä, mutta alle 25-vuotiaat opiskelijat ovat oikeutettuja myös matkakortin nuorten lipun alempiin hintoihin. Myös yli 25-vuotiaat opiskelijat voivat käyttää matkakorttia, mutta kortille saa ladattua vain täysihintaisia lipputyyppejä. Nysse-kortin voi tilata itselleen Nella Nettilatauspalvelusta tai ostaa Nyssen asiakaspalvelusta Frenckellin palvelupisteestä 5 euron hintaan.

Voit maksaa joukkoliikenteessä matkasi matkakortin ja Nysse Mobiilin lisäksi myös pankkikortin lähimaksulla. Joukkoliikenteessä ei voi maksaa matkaansa käteisellä. Nysse-alueen junaliikenteessä matkan voi maksaa Nysse-kortille tai Nysse Mobiilille ladatulla kausilipulla (Nokia/Lempäälä/Orivesi-Tampere).

Nyssen liikennöintialue on jaettu vyöhykkeisiin A, B, C, D, E ja F etäisyyksien mukaan. Vyöhykerajat löytyvät Nyssen nettisivuilta ja reittioppaasta. Lipulla on oltava aina vähintään kaksi vierekkäistä vyöhykettä.

Kausilipuilla matkustaessa ei peritä yölisää. Matkakortin arvolipulla tai yksittäisellä matkalipulla kello 00–4.40 matkustaessa normaalimaksun lisäksi peritään yölisä. Matkakortin arvolipulta yölisä peritään automaattisesti. Yölisä on 3 euroa.

Opiskelija-alennus busseissa 

Alle 25-vuotiaat opiskelijat voivat matkustaa Nysse-liikenteessä (bussit, junat, ratikka) nuorten lipuilla, jotka ovat edullisempia kuin opiskelijoiden liput. Nuorten lipulla saa alennuksen kaikille lipputyypeille. Opiskelija-alennuksen saa ainoastaan Nysse Mobiili -sovellukseen ladattavalle 30 vuorokauden lipulle.

Nysse Mobiili -sovelluksen saa ladattua puhelimen sovelluskaupasta. Opiskelija-alennuksen saamista varten tietosi tarkistetaan opetushallituksen Opintopolku-palvelusta Nysse Mobiilissa tai sen hallintasivulla. Alennettu hinta pysyy voimassa opintojesi ajan.

Repa, Nella ja Lissu

Nyssen mobiilissa toimivia matkustajapalveluita ovat Reittiopas, Nella Nettilatauspalvelu ja Lissu Liikenteenseuranta. Nämä kannattaa lisätä kirjanmerkkeihin!

Nyssen reittioppaasta löydät ajantasaiset aikataulut, ajankohtaiset liikennöintitiedotteet ja nopeimmat kulkuyhteydet paikannuksen ja osoitehaun avulla. Voit myös seurata bussien kulkua reaaliajassa. Reittioppaan osoite on reittiopas.tampere.fi.

Nella-nettilatauspalvelussa voit ostaa lippuja (arvo- ja kausiliput) Nysse-kortillesi ja myös tilata itsellesi oman matkakortin. Nellassa ostetut liput latautuvat matkakortille, kun matkakortin käyttää matkakortinlukijassa. Nettilatauspalvelun osoite on nella.tampere.fi.

Lissu-liikenteenseuranta seuraa bussien kulkua reaaliajassa. Liikenteenseuranta löytyy osoitteesta lissu.tampere.fi.

Nysse.fi-sivustolta löydät kattavasti kaiken tiedon Tampereen seudun joukkoliikenteestä.

Nyssen asiakaspalvelu

Frenckellinaukio 2 B

Tarkista aukioloajat osoitteesta nysse.fi.

Puh. 03 5656 4700

Kaukoliikenteen opiskelija-alennukset 

VR:n junalipuista saa opiskelijakortilla noin 30 prosentin alennuksen. Kortti täytyy olla mukana, kun lippua tarkastetaan. Myös Matkahuolto tarjoaa opiskelija-alennuksia matkalipuista. Nettitarjous- tai säästölipuilla voi päästä opiskelijahintaakin halvemmalla, kun matkansa varaa ajoissa.