Terveys ja hyvinvointi

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)

Opintojesi aikana Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on hyvinvointisi ja terveytesi tukena. YTHS on opiskeluterveydenhuollon asiantuntija ja tarjoaa sinulle matalan kynnyksen yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä huolehtii opiskeluyhteisöjen hyvinvoinnista. Palvelut ovat perustutkinto-opiskelijoiden käytössä korkeakouluopiskelijoiden terveydenhoitomaksua vastaan. Jokaisen tutkinto-opiskelijan tulee maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle niin syys- kuin kevätlukukauden alussa Kelan asiointipalvelussa. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa oma-aloitteisesti. Mikäli maksua ei maksa määräaikaan mennessä Kela perii maksun opintorahastasi, tai maksu menee opintorahaa nostamattomilla ulosottoon. Muista siis maksaa terveydenhoitomaksusi ajoissa!

YTHS palvelee verkossa ja opiskelupaikkakunnallasi!

Yhteystiedot ja aukioloajat 

Avoinna maanantaista torstaihin klo 8–15 ja perjantaisin klo 8–14.

Yleis- ja mielenterveyden palvelut

YTHS Tampere / Tulli

Käyntiosoite: Pakkahuoneenaukio 2, 33100 Tampere

Käynti Tullikadun puolelta (A-porras)

Suunterveyden palvelut

YTHS Tampere / Hervanta

Käyntiosoite: Korkeakoulunkatu 6, 33720 Tampere

Porin toimipiste

Käyntiosoite: Siltapuistokatu 6, 28100 Pori (Ravintola Sofian sisäänkäynti)

Kaikkien toimipisteiden aukioloajat, poikkeusaikataulut ja ajankohtaistiedotteet ovat toimipisteiden omilla sivuilla osoitteessa yths.fi.

Hoidontarpeen arviointi ja ajanvaraus

Ajanvaraus kaikkiin YTHS:n palveluihin ja kumppaneiden palvelupisteisiin tapahtuu YTHS:llä tehtävän hoidontarpeen arvioinnin kautta.

Hoidontarpeen arvioinnissa terveydenhuollon ammattilainen kartoittaa tilanteesi, arvioi hoidontarpeesi ja hoidon kiireellisyyden sekä antaa itsehoito-ohjeita. Hoidontarpeen arviointi tehdään SelfChatissä tai puhelimitse. Self on helppo ja nopea kanava hoitaa terveyteesi liittyviä asioita kuten hallinnoida ajanvarauksia, tarkistaa tutkimustuloksia ja viestiä chatissa. Ota Self käyttöösi saman tien! Päivitäthän yhteystietosi Self-palveluun ennen kuin soitat hoidontarpeen arviointiin tai otat yhteyttä SelfChatissä.

Hoidontarpeen arviointi SelfChatissa (yths.fi/self)

  • Suunterveyden asioissa: ma–pe klo 09.00–11.00
  • Yleis- ja mielenterveyden asioissa: ma–pe klo 09.00–11.00

Hoidontarpeen arviointi puhelimitse

  • Hoidontarpeen arviointi auki maanantaista torstaihin klo 8–15 ja perjantaisin klo 8–14
  • Yleis- ja mielenterveyden palvelut puh. 046 710 1073
  • Suunterveyden palvelut puh. 046 710 1085

Kun soitat YTHS:n hoidontarpeen arviointiin, muista kuunnella tiedote loppuun ja toimia ohjeen mukaan!

Kuinka voit?

Ottaaksesi hyvän startin yhteiselle matkallemme sinun kannattaa kertoa meille kuinka voit. Uutena opiskelijana saat ensimmäisen lukuvuoden aikana täytettäväksesi sähköisen TerveysStartti-kyselyn Selfiin. YTHS:n terveydenhoitaja käy vastauksesi läpi ja antaa sinulle henkilökohtaisen arvion terveydentilastasi sekä tarvittaessa saat vastaanottoajan terveydenhoitajalle ja/tai hammastarkastukseen.

Ota meidät omaksesi – myös somessa. Löydät meidät Facebookista, Instagramista, YouTubesta, Twitteristä ja LinkedInistä. Teemme työtä sinun terveytesi, hyvinvointisi ja opiskelukykysi hyväksi. 

Terveydenhoitomaksu

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa suorittaville opiskelijoille pakollinen veroluonteinen maksu. Se maksetaan Kelalle sekä kevät- että syyslukukaudelta eli 2 kertaa vuodessa. Opiskelijalle ei lähetetä laskua, vaan maksu täytyy maksaa oma-aloitteisesti Kelan asiointipalvelussa. Maksettava summa määritellään valtioneuvoston asetuksella, ja se voi muuttua vuosittain. Lisätietoa aiheesta löydät YTHS:n ja Kelan sivuilta!

Terveydenhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia. Vaikka sinun ei täytyisi maksaa terveydenhoitomaksua, voit silti käyttää YTHS:n palveluita. Lue lisää terveydenhoitomaksun maksamisesta Kelan sivuilta täältä.

Terveydenhoito YTHS:n ollessa kiinni

Päivystystoiminta ei kuulu YTHS:n palveluihin. Välittömässä hoidon tarpeessa, soita Pirkanmaan terveysneuvontaan 03 384 5000.

Jos harkitset päivystykseen menemistä, kysy ohjeita ja neuvoja ensin päivystysavun numerosta 116 117. Päivystysapu palvelee ympäri vuorokauden. Hätätilanteessa soita 112.

Sairausloma

Jos sairautesi on pitkäaikainen etkä sen vuoksi pysty edistymään opinnoissasi, sinun kannattaa siirtyä sairauspäivärahalle. Sairauspäiväraha-aikana voit saada yleistä asumistukea. Sairauspäivärahan kanssa ei voi nostaa opintotukea, vaan opintotuen maksaminen loppuu, kun saat myöntävän päätöksen sairauspäivärahasta. Sairauspäivärahaa haetaan Kelasta ja tarvitset hakemuksen liitteeksi lääkärintodistuksen sairauslomasta. Opiskelijan on myös mahdollista opiskella vähäisessä määrin sairauspäivärahakauden aikana; lue lisää Kelan sivuilta! Lisätietoja saat myös TREYn sosiaalipoliittiselta asiantuntijalta.

Nyyti ry

Opiskeluaikaisen stressin tai jaksamisen ongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä valtakunnallinen ja yleishyödyllinen yhdistys, jonka toimintaa Veikkaus tukee tuotoillaan.

Nyyti ry edistää opiskelijoiden mielenterveyttä tarjoamalla monipuolista tietoa ja toimintaa mielen hyvinvointiin ja opiskeluarjessa jaksamiseen liittyvissä asioissa. Nyyti järjestää säännöllisesti mm. erilaisia ryhmiä ja chattejä, joissa opiskelijat pääsevät keskustelemaan askarruttavista asioista. Lue lisää Nyytin toiminnasta heidän verkkosivuiltaan osoitteessa nyyti.fi!